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MEMORANDUM

TO: Dr. William Ward, President
Virginia Chiropractic Association
wmbward@erols.com

FROM: Meade Spotts

DATE: February 4, 2010

RE: Substitute to House Bill 153
______________________________________________________________________________

The analysis below is provided in response to your request for interpretation and 
clarification of the language contained in the substitute to House Bill 153 as passed by the House 
Health, Welfare and Institutions Committee of the 2010 Virginia General Assembly (“HB 153”), 
specifically as related to a chiropractors’ right to provide physical therapy services.

Section B of HB 153 states “No person shall advertise services using the words ‘physical 
therapy’ or ‘physiotherapy’ unless those services are provided by a physical therapist or 
physical therapist assistant licensed pursuant to this chapter,” (meaning licensed by the Board 
of Physical Therapy).  Clearly, this restriction on advertising applies to chiropractors and, if HB 
153 is passed, chiropractors could not use the terms “physical therapy” or “physiotherapy” in 
their advertising unless the services are being provided by a licensed physical therapist or 
physical therapist assistant.  In and by itself, the language in Section B restricting advertising of 
physical therapy services could also be interpreted by some as suggesting or implicitly providing 
that a doctor of chiropractic could not provide those services.

However, concerns with the Section B advertising restrictions and possible adverse 
impact on the scope of the chiropractic profession are clearly addressed by the addition of 
Section D to HB 153, which states “Nothing in this section shall be construed to restrict or limit 
the legally authorized scope of practice of any profession licensed, certified, registered, 
permitted, or recognized under a multistate licensure privilege issued by any of the health 
regulatory boards within the Department of Health Professions prior to January 1, 2010.”  It is 
clear that Section D includes the chiropractic profession in that chiropractors are licensed by the 
Board of Medicine, which is a health regulatory Board within the Department of Health 



Professions.  Therefore, HB 153 does not in and of itself alter the scope of practice of 
chiropractors.

The next and most important question, as it relates to chiropractors providing physical 
therapy, is a legal understanding of “legally authorized scope of practice prior to January 1, 
2010.”  The legally authorized scope of practice for chiropractors is set forth in various 
provisions of the Code of Virginia as well as a 2001 Attorney General’s opinion.  §54.1-2900 of 
the Medical Practice Act states “‘Practice of chiropractic’ means the adjustment of the 24 
movable vertebrae of the spinal column, and assisting nature for the purpose of normalizing the 
transmission of nerve energy, but does not include the use of surgery, obstetrics, osteopathy or 
the administration or prescribing of any drugs, medicines, serums or vaccines.”  Physical 
therapy or physiotherapy is not included among the specifically indentified prohibited uses or 
activities.   

As set forth in the Code of Virginia, this language reflects the legally authorized scope of 
practice of chiropractors prior to January 1, 2010.  In interpreting this language, the 2001 
Attorney General opinion clearly and specifically stated that the legally authorized scope of 
practice of the profession includes physical therapy.  In that there has been no subsequent 
Attorney General opinion on this issued, the 2001 opinion supports the argument that 
chiropractors’ “legally authorized scope of practice prior to January 1, 2010” includes physical 
therapy.     

The language set forth in Section D of the substitute for HB 153 is intended to clarify that 
the legally authorized scope of practice for certain licensed professionals, which encompasses 
chiropractors, includes physical therapy.  As a result of the inclusion of this language and the 
statements set forth in the 2001 Attorney General’s opinion, it is my opinion that any efforts to 
legally restrict chiropractors’ practice of physical therapy would likely require enactment of  (a) 
legislation changing the definition of the practice of chiropractic in order to provide certainty and 
clarity for such adverse position or (b) a change in the Medical Practice Act’s definition of the 
practice of chiropractic.

Also of note is that with the use of the term “legally authorized scope of practice of any 
profession” (emphasis added), a current and future chiropractor licensed in Virginia will be 
assured of their scope of practice including physical therapy.  The allowance is allocated to the 
profession as a whole as it existed prior to January 1, 2010 and not to the individual licensees as 
of January 1, 2010.

As to specifically addressing concerns that this legislation restricts chiropractors’ scope 
of practice from including physical therapy, it is my opinion that this is not the case and, to the 
contrary, it provides additional support for the understanding that the practice of chiropractic 
includes physical therapy.  Furthermore, it is my opinion that subsequent legislation would now 
be necessary to challenge the 2001 Attorney General opinion which states your profession may 
provide physical therapy.

Recognizing that inclusion of physical therapy within the legally authorized scope of 
practice for the chiropractic profession currently hinges on the 2001 Attorney General opinion, 



this legislation, as currently worded, should be considered as providing some protection of the 
Attorney General opinion and providing further support of your profession’s legally authorized 
right to provide physical therapy in accordance with current interpretations.

The opinions set forth herein are made as of the date hereof, and we assume no obligation 
to supplement this opinion letter if any applicable laws change after the date hereof or if we 
become aware after the date hereof of any facts that might change the opinions expressed herein.  
The opinions in this memorandum do not have the force or effect of law.  


